0472 07 56 39
GEBRUIKSAANWIJZINGEN
-
Steunzolen
Dit hulpmiddel naar maat is uitsluitend bestemd voor 1 persoon.
Er wordt aangeraden de steunzolen de eerste 14 dagen opbouwend te dragen en nog niet te gebruiken tijdens het sporten. Wanneer deze periode verstreken is en u geraakt de ondersteuning niet gewoon of het zorgt voor meer last aan de voeten, is het aangeraden uw zorgverstrekker terug te contacteren.
De toplaag kan manueel gereinigd worden met een vochtige doek en zacht reinigingsmiddel. Wanneer de steunzolen door een reden volledig nat zijn geworden, gelieve deze uit de schoenen te laten drogen. De steunzolen moeten volledig droog zijn alvorens deze opnieuw te dragen.
Leg de steunzolen niet in de buurt van hoge warmtebronnen en is niet onderhevig aan extreem gewicht.
​
​
-
IMF handspalken
Dit hulpmiddel naar maat is uitsluitend bestemd voor 1 persoon.
Schuif u hand of arm langzaam in de geopende spalk. Positioneer de spalk juist tegenover het lidmaat. Sluit de klitterbandriemen met een matige spanning. De orthese mag niet verplaatsen tijdens functionele activiteiten. Een goed gepositioneerde orthese zit niet te strak en geeft geen drukpunten. Om de orthese te verwijderen maakt u de klitterbanden los en schuift u de hand of arm eruit.
Bij abnormale zwelling, huidverkleuring of het optreden van ongemakken/drukpunten moet het gebruik stopgezet worden en de zorgverstrekker geraadpleegd worden.
De orthese kan manueel gereinigd worden met lauw water <40° en zacht reinigingsmiddel. De orthese moet volledig met de hand afgedroogd worden alvorens deze opnieuw kan gedragen worden.
Leg de spalk niet in de buurt van warmtebronnen of ZON en is niet onderhevig aan extreem gewicht.
​
-
Compressiekousen
Het product is bedoeld voor individueel gebruik door één patiënt(e).
Bij correct gebruik zijn er geen gebruiksrisico's bekend, voor zover u het product uitsluitend volgens de indicatie gebruikt, uw hulpmiddel door deskundig personeel is opgemeten en u informatie hebt gekregen over de juiste wijze van aanbrengen van uw compressiekousen. Kousen met een siliconenboord kunnen bij een overgevoelige huid of bij zweten tot huidirritatie leiden. Breng zelf geen wijzigingen aan het product aan, anders kan het mogelijk niet de verwachte ondersteuning bieden of het kan schadelijk zijn voor de gezondheid (In dit geval zijn garantie en aansprakelijkheid uitgesloten) • Voorkom contact met vet- en zuurhoudende middelen, zalf of lotion. •Indien u tijdens het dragen van het product veranderingen of een verergering van de klachten vaststelt, stop dan het gebruik en neem contact op met uw arts of bandagist.
Wasvoorschrift • Gebruik een fijnwasmiddel en een wasnet. Stel uw product nooit rechtstreeks bloot aan hitte. Let ook op de aanwijzingen op het ingenaaide etiket aan de bovenste rand van uw product. Regelmatig onderhoud garandeert een optimale werking. • Knijp de kousen na een handwas het liefst tussen twee droge handdoeken uit (niet wringen). • Gebruik geen wasmiddel met toevoegingen zoals wasverzachters, optische witmakers of vlekkenmiddelen. • Veeg de siliconenband aan de binnenzijde eenmaal per dag vochtig af.
-
Prefab standaard braces
Het product is bedoeld voor individueel gebruik door één patiënt(e).
Bekijk de gebruiksaanwijzing aandachtig.
Wasvoorschrift
Let op het volgende: • Verwijder baleinen en klittenbanden indien mogelijk of klit ze vast op de daarvoor voorziene plaats. • Laat het product aan de lucht drogen, want in de wasdroger kan het materiaal beschadigd raken. • Was de orthese alleen met de hand op 30°C met een fijnwasmiddel.
• Stel uw product nooit rechtstreeks bloot aan hitte of kou, dit kan onder andere de werking beïnvloeden. Wendt u zich in geval van klachten tot uw handelaar.
​​
​
-
Maatwerk pols (arm) -spalken (met of zonder scharnier)
Dit hulpmiddel naar maat is uitsluitend bestemd voor 1 persoon.
Schuif u hand of arm langzaam in de geopende orthese. Positioneer de orthese juist tegenover het lidmaat. Sluit de klitterbandriemen met een matige spanning. De orthese mag niet verplaatsen tijdens functionele activiteiten. Een goed gepositioneerde orthese zit niet te strak en geeft geen drukpunten. Om de orthese te verwijderen maakt u de klitterbanden los en schuift u de hand of arm eruit.
Bij abnormale zwelling, huidverkleuring of het optreden van ongemakken/drukpunten moet het gebruik stopgezet worden en de zorgverstrekker geraadpleegd worden. (Ook wnn het scharnier aangepast moet worden)
De orthese kan manueel gereinigd worden met lauw water <40° en zacht reinigingsmiddel. De orthese moet volledig droog zijn alvorens deze opnieuw kan gedragen worden.
Leg de orthese niet in de buurt van extreem hoge warmtebronnen en is niet onderhevig aan extreem gewicht.
-
3D op maat geprinte polspalk / rustspalk
Het product is bedoeld voor gebruik door één patiënt.
Hou de orthese met de geopende sluitingsriempjes naar boven gericht en schuif duim en hand langzaam in de orthese. Plaats de duim in de daarvoor bestemde opening en breng het resterende deel van de orthese in een kantelbeweging rond de voorarm.
Sluit de klittenbandriemen met matige spanning. Voer daarvoor het uiteinde van het korte bandje door de sleuf van het tegenoverliggend gespje, en sla het bandje 180° om zodat het uiteinde van het bandje in contact komt met de Velcro® haakband. Een goed gepositioneerde orthese zit niet te strak en laat normale vingerbeweging toe.
Om de orthese te verwijderen, open de klittenbanden en trek het uiteinde van de band uit de gesp.
Draai vervolgens de orthese van de arm weg en schuif de orthese voorzichtig over de duim.
VOORZORGMAATREGELEN
Bij abnormale zwelling, huidverkleuring of het optreden van ongemakken moet het gebruik stopgezet worden en de zorgverstrekker geraadpleegd worden.
De orthese moet behaaglijk en comfortabel zitten en de sluitriemen mogen niet te strak aangespannen worden zodat de bloedsomloop niet verstoord wordt.
Zorg voor een aangepaste wondverzorging indien deze orthese over open of geïnfecteerde wonden wordt aangebracht.
BEVESTIGING KLITTENBANDSLUITING
Bevestigingsriemen kunnen vervangen worden indien deze zouden versleten zijn. Verwijder daarvoor eerst de oude banden uit het bevestigingsdeel. Ze zijn niet met lijm gefixeerd en kunnen er dus gemakkelijk uit getild worden.
De nieuwe band schuif je met het dunne en zachtere uiteinde langs boven door de grote opening in de bevestigingssleuf, zodat het riempje verder passeert langs de smalle sleuf, richting tegenoverliggende gesp.
Het dikkere uiteinde dat nu in het bevestigingsdeel gefixeerd zit, daarvan moet het einde onder de plastic van de gesp geschoven worden, terwijl het losse flapje er aan de andere kant bovenuit moet steken.
REINIGING EN ONDERHOUD
De spalkpolstering en de polstering van de riemen worden via handwas in lauw water en met een zacht wasmiddel gereinigd. De klittenband riemen die aan de spalk bevestigd blijven, eveneens. Nadien overvloedig spoelen en lichtjes uitwringen. Drogen bij kamertemperatuur.
De orthese wordt manueel gereinigd in lauw tot warm water (<50 °C) en met een zacht reinigingsmiddel. Overvloedig spoelen en drogen met een doek. Vermijd contact met stoom en temperaturen boven de 100 °C. De orthese moet volledig droog zijn alvorens deze opnieuw kan gedragen worden.
Leg de orthese niet in de buurt van extreem hoge warmtebronnen.
​​
​
​
-
Maatwerk silversplints
Opbouwen: Als u een nieuwe orthese krijgt, heeft u tijd nodig om hieraan te wennen. Bouw daarom de tijd dat u dit draagt op. Doe de orthese niet direct de hele dag om. Het is normaal dat een kleine drukplek op de huid kan ontstaan. Deze moet na een half uur, na het afdoen, weer weg zijn.
Pijn en/of drukpunten: Het kan in het begin voorkomen dat door het dragen van de orthese in combinatie met het verrichten van uw dagelijkse werkzaamheden, er pijnlijke drukpunten ontstaan. Wij adviseren u uw orthese af te doen en voor bijstelling contact op te nemen met uw orthopedisch instrumentenmaker.
Gevoelloosheid: Krijgt u een ‘doof’ gevoel dan kan het zijn dat de orthese drukt op een zenuwtakje. Wij adviseren u uw orthese af te doen en voor bijstelling contact op te nemen met uw orthopedisch instrumentenmaker. Het plekje waar de zenuw wordt geïrriteerd moet vrij liggen. Het gevoel komt na het afdoen van de orthese vanzelf terug. Dit is afhankelijk van hoelang u de orthese ondanks de gevoelloosheid hebt aangehouden. Dit kan een week of meer duren. Volg dan ook het advies op en doe de orthese direct af.
Anatomische veranderingen: Heeft u uw orthese om en gaat de orthese gedurende de dag strakker zitten, doe de orthese dan af met behulp van zeep of handcrème. Koel uw handen af met water. Het kan zijn dat door inspanning of temperatuurwijzigingen anatomische veranderingen optreden. Na rust kunt u de orthese weer omdoen. Blijft de verandering in omvang van uw vingers aanhouden, dan is het verstandig om contact op te nemen met uw orthopedisch instrumentenmaker. Deze kan samen met u kijken naar een oplossing.
Kettingen en/of bandjes aan de ortheses: In sommige gevallen is een ketting of een bandje om de orthese van belang om de orthese op de juiste plek te houden. U moet dan tijdens uw dagelijkse werkzaamheden extra opletten om te voorkomen dat de bandjes en/of kettingen ergens achter blijven haken.
Slot en scharnier aan de ortheses: In sommige gevallen kan het zijn dat een slot en scharnier toegepast moet worden. U moet dan tijdens uw dagelijkse werkzaamheden extra opletten om te voorkomen dat de sluitingen en/of scharniertjes ergens achter blijven haken.
Hitte: Zilver kan warm worden, houdt dus rekening met extreme hitte. Kijk uit bij kachels, ovens en/of alle andere warmte bronnen. Doe de ortheses dan direct af.
Draaiende en bewegende delen: Bent u in de buurt van draaiende en bewegende delen, doe dan uw orthese af. Hierdoor voorkomt u dat de orthese ergens tussen komt en schade en/of letsel kan toebrengen. Neem ook altijd de veiligheidsvoorschriften van de apparaten waarmee u werkt in acht.
Krassen: Zilver is een metaal en kan krassen veroorzaken op zachtere objecten. Houdt rekening bij tafels met een mat glazen blad. Het zilver kan krassen veroorzaken
​​